maandag 6 april 2015

Waarom grenzen geven aan onze kinderen?


Lieve snoezellezers,                                                                         Maart- april 2015      

Omdat het zo’n drukke periode was heb ik twee maanden samengevoegd.

Vorige maand heb ik jullie verteld over de basisbehoeften van de mens. Ook bij jonge kinderen, peuters zowel als kleuters, wordt een basis gelegd van hoe we met elkaar omgaan. Leren rekening houden met anderen kan al vanaf 1 jaar, zo krijg je respect voor elkaar.

De vaardigheden die we nodig hebben om vreugdevol door het leven te gaan zijn belangrijk. Daar staat tegenover dat we als kind ook grenzen moeten leren kennen.

Kinderen leren de ganse dag. Leren is voortdurend het gedrag bijstellen en aanpassen. Kinderen kunnen hun capaciteiten nog niet inschatten. Als ouder help je ze daarbij en op deze manier bescherm je je kinderen. De kinderen willen weten hoe ver ze kunnen gaan  en dagen de ouders uit om hun grenzen correct aan te geven. Wie een doel wil bereiken heeft daarvoor niet alleen wilskracht nodig maar ook een besef van zijn eigen grenzen en zijn eigen kracht.

Als een kind voortdurend over zijn grenzen mag gaan, gaat het denken dat het niets kan. Het krijgt geen ‘neen’ te horen, het mag veel en blijft uitdagen. Wat leert dit kind? Het krijgt geen goed gevoel en zijn zelfwaarde verminderd. Daar tegenover staat een kind waar geregeld ‘neen, dat mag niet’ tegen gezegd wordt. Een kind dat duidelijke regels meekrijgt, weet wat het mag zonder zich onderdrukt te voelen. Grenzen geven kinderen zekerheid, veiligheid en vertrouwen. Grenzen behoeden kinderen voor zelftwijfel en teleurstelling. Een kind dat leert zuinig om te gaan met de middelen die het ter beschikking heeft, wordt eerder gestimuleerd dan geremd in zijn creativiteit, het leert spelenderwijs met concentratie en overgave.

 

Ouder(s) zijn betekent dat je lief, consequent en streng bent. Sommige ouders hebben schrik om streng te zijn maar kinderen vragen om regels en grenzen te krijgen. Streng zijn betekent duidelijk zijn, aangeven wat het kind mag en wat het niet mag. Streng zijn is ook liefdevol zijn, het kind voelt gewoon dat het de liefde van de ouder krijgt ook al doet het iets wat niet mag. Het gedrag van het kind wordt afgekeurd niet het kind zelf! Het kind krijgt een houvast om sterk en krachtig het leven aan te kunnen. Enkel op de deze manier kunnen kinderen opgroeien tot verantwoordelijke, liefdevolle volwassenen.

 

Ik sta altijd met veel plezier in een klas. Na de paasvakantie mag ik samen met juf Britt weer nieuwe kindjes verwelkomen. Samen, met en tussen de kinderen zijn geeft me een goed en voldaan gevoel. Kinderen houden ons een spiegel voor. In ieder kind ontdek ik een stukje van mezelf. Zo krijg ik de kans om ‘het kind in mezelf’ levend te houden. Ik leg de focus op het welbevinden van het kind en stel vast dat het zichzelf durft zijn. Als een kind zich goed voelt in zijn vel dan kan het zich concentreren op de aangeboden activiteiten in klasverband. Kinderen met een gezond welbevinden zijn spontaan en open en komen hun verhaal vertellen, ze durven hun emoties tonen en laten hun gevoel spreken. Ik ervaar hoe kinderen stevig in hun schoenen staan door de vele succeservaringen die ze opdoen in een ontspannen omgeving. Taal voor gevoel wordt even belangrijk als gevoel voor taal hebben!

 

Ons doel is dat de kinderen van onze school later in hun leven hun talenten kunnen benutten om op deze manier hun werk passievol uit te voeren in plaats van te werken om te overleven!

Zonnige lentegroetjes van snoezeljuf Elly

Geen opmerkingen:

Een reactie posten